Alt title

Mārtiņdienas zoss Gunitas izpildījumā

07. Novembris
2014
Mārtiņdienas zoss Gunitas izpildījumā

Kaut gan Latvju Dainās tiek rakstīts: "Mārtiņami gaili kāvu Deviņiemi cekuliem(i),...", tradicionāli Mārtiņdienas svētku galdā tiek pasniegta zoss, kas tiek gatavota visu dienu. Šoreiz restorāna KEY to RIGA šefpavāres Gunitas Rolovas Gastronomiskos eksperimentos tiek izmantota zoss krūtiņa un, protams, sezonas dārzeņi kā piedevas svētku vakariņām.

Zoss krūtiņa ar štovētiem kāpostiem un rudens dārzeņiem medus glazūrā sastāvs:

  • Zoss krūtiņa ar ādu – 750 g
  • Ķirbis – 70 g
  • Kālis – 70 g
  • Selerijas sakne – 70 g
  • Burkāns – 70 g + 50 g
  • Liepziedu medus – 75 g
  • Skābi kāposti – 100 g
  • Sīpols – 1 gab. ( 50 g)
  • Eļļa – 120 g
  • Sāls
  • Pipari

Zoss krūtiņai: Zoss krūtiņu sagatavo pirmapstrādei, kārtīgi ierīvē ar sāli un pipariem un apsmērē ar 70 g olīveļļas. Liek vēsā vietā uz 12 stundām iemarinēties. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 130 grādu temperatūrai un liek iemarinēto gaļu ceptiem apmēram 2 stundas.

Glazētiem rudens dārzeņiem: Visus dārzeņus notīra, noskalo un veido formiņas vai vienkārši sagriež šķēlītēs. Karstā sālsūdenī liek blanšēsiet 15 minūtes. Pēc tam uzkarsētā pannā, nelielā eļļas daudzumā cep, beigās pievieno medu un vēl mazliet pacep, zeltaini brūnus.

Štovētiem kāpostiem: Ņem 100 g skābētus kāpostus, tos sagatavo sautēšanai. Uz pannas nelielā eļļas daudzumā apcep Smalki sagrieztus sīpolus un notīrītus, sarīvētus burkānus (50 g). Apceptos dārzeņus pievieno skābētiem kāpostiem. Liek katliņā un uz uz uguns sautē tos, līdz kāposti un kļuvuši brūni un mīksti (apmēram 3 stundas)

Atpakaļ